Véletlenszerűen felfedezett mellékvese daganatok

Betegtájékoztató

A mellékvese-daganatok egy kisebb részét az általuk okozott tünetek miatt elkezdett kivizsgálás során találják meg, nagyobb részüket véletlenül fedezik fel, teljesen más okból elvégzett hasi ultrahang, CT vagy MRI vizsgálat során

Milyen gyakori a véletlenül felfedezett mellékvese-daganat?

Az első három életévtizedben a mellékvese-daganat gyakorisága kevesebb, mint 1%. A 4. életévtizedtől a gyakoriság fokozatosan növekszik; a 70 évesnél idősebbek esetében 7%.

Milyen típusú daganatok tartoznak a véletlenül felfedezett mellékvese-daganatokhoz?

A véletlenül felfedezett mellékvese-daganatok klinikai jelentősége három tényezővel írható le. Az első és talán legfontosabb, hogy a véletlenszerűen felfedezett mellékvese-daganatok egy jelentős része több-kevesebb hormonális aktivitással rendelkezik, aminek felismerése és igazolása esetén minden esetben mérlegelendő a műtéti megoldás szükségessége. A második tényező az, hogy a felismert daganat – korábban magát egészségesnek tudó egyének körében szerencsére csak nagyon ritkán – de rossz indulatú is lehet. A véletlenszerűen felfedezett mellékvesedaganatok klinikai jelentőségének megítélése komplex belgyógyászati feladat.

A mellékvese incidentalomás betegek kivizsgálása során a következő kérdésekre kell választ adni:

1. Valóban daganatos, vagy csak tumort utánzó elváltozásról van szó?
2. Valóban mellékvese eredetű-e a daganat?
3. Lehet-e a mellékvese-daganat ismert, vagy eddig fel nem fedezett daganat áttéte?
4. Ha a mellékvese incidentaloma primer daganat, mellékvesekéreg- vagy -velő eredetű-e?
5. Van-e hormontermelése a daganatnak?
6. Jó- vagy rosszindulatú a daganat?
7. Valóban véletlenül fedeztük-e fel a mellékvese-daganatot?

A véletlenszerűn felfedezett mellékvese-daganatok leggyakoribb formái

- hormonálisan inaktív mellékvesekéreg daganatok.
- szubklinikai Cushing-szindróma
- primer hiperaldoszteronizmus (Conn-szindróma)
- androgén-termelő mellékvese-daganatok
- phaeochromocytoma
- kétoldali mellékvese-daganat
- mellékvesekéreg karcinóma
- mellékvese ciszta
- myelolipoma

A véletlenszerűen felfedezett mellékvese-daganatok kivizsgálása

1. Ha a mellékvese-daganatot ultrahang vizsgálattal találták meg, általában érdemes CT vizsgálatot végezni. A CT-vizsgálattal homogén és alacsony denzitású (<10 Hounsfield egység), kisméretű daganat valószínűen jóindulatú adenoma.
2. A hormonvizsgálatok során minden betegnél el kell végezni a kis dózisú dexamethason tesztet (Cushing-szindróma vizsgálata).
3. Minden betegnél meg kell határozni a vizelettel ürülő vagy a plazma szabad metanephrint és normetanefrint (phaeochromocytoma vizsgálata).
4. Amennyiben a beteg hipertóniás is, szérum kálium szintet kell mérni, és meg kell határozni a plazma aldoszteron koncentráció/plazma renin aktivitás hányadost (Conn-szindróma vizsgálata).

A véletlenszerűen felfedezett mellékvese-daganatok kezelése

1. Minden olyan mellékvese-daganat esetében, amelyik klinikai tünetet okoz, mérlegelni kell a daganat sebészi eltávolítását.
2. Minden olyan beteget meg kell operálni, akinél a laboratóriumi vizsgálatok phaeochromocytomát jeleznek.
3. Rosszindulatúság (malignitás) gyanúját keltő radiológiai vizsgálati eredmények esetén a daganatos mellékvese teljes egészében történő eltávolítása indokolt.

Okoz-e hormonhiányt a mellékvese eltávolítása?

A mellékvese páros szerv. Az egyik mellékvese eltávolítása hosszú távon nem okoz hormonhiányt. Azonban abban az esetben, amikor az egyoldali mellékvese-daganat hormontermelő, az ellenoldali mellékvese működése csökkent lehet, ami a műtét után átmeneti hormon-hiányt okozhat. Ez gyógyszeresen kezelhető ill. időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel megelőzhető.

Betegkövetés

Amennyiben a mellékvese-daganatos beteg követését választjuk, képalkotó és endokrinológiai vizsgálatokkal történő ellenőrző vizsgálatok javasoltak. Hosszú távon a mellékvese-daganatok 5-20%-a (inkább az alsó érték a valószínűbb) mutat növekedést, 1-5% gyakorisággal azonban méretcsökkenés is bekövetkezhet. Növekedés esetén a daganat sebészi eltávolítása mérlegelendő. Amennyiben 4 év után sem észlelünk hormontúltermelést és legalább 6 hónapos időközzel elvégzett két képalkotó vizsgálat nem jelez daganat-növekedést, a további ellenőrző vizsgálatok elhagyhatók.


A betegtájékoztatót összeállította:

Dr. Tóth Miklós
egyetemi tanár
Semmelweis Egyetem,
II. Belgyógyászati Klinika